The Shotguns

The Shotguns - Biografi

Kolbjørn Alstad       Tore Bjerkan       Steinar Kjøraas          Jan Pettersen        Magne Joar Vandvik         Odd Eide

Kolbjørn Alstad

Kolbjørns far, Ole Øystein Alstad, populært kalt ”Ola,” var multimusiker. Han spilte mange instrumenter, ledet kor og orkestre, underviste og hadde sin egen trio som spilte til dans: ”Alstads Trio.” Han ble hedret med Norsk Musikerforbunds gullmedalje for sin store innsats gjennom en årrekke for trøndersk musikkliv.

Egge Skolekorps
10 år gammel begynte Kolbjørn i det nyetablerte Egge Skolekorps. Hans far var leder og dirigent. Han hevdet at Kolbjørn måtte begynne fra bunnen og jobbe seg oppover. Dermed ble det bekken. Han syntes det var flaut det å skulle marsjere midt blant musiserende hornblæsere og bare klaske sammen to metallfat!
          
           Egge Skolekorps, bilde fra
forsamlingshuset Gimle på Kvamsenget. Kolbjørns far (dirigent og leder) bakerst til venstre.
           Gunnar Austvik (assistent) bakerst til høyre. Kolbjørn med bekken i front, til venstre for stortrommen.

Men han må ha gjort det bra, for det gikk ikke så lang tid før hans far bestemte at han skulle skifte fra bakerste rekke til første. Det var ingen annen mulighet, med trekkbasun. Og nå ble det moro, nå var han skikkelig musiker, endelig...

Spilling til dans

Hans far underviste også hjemme, blant annet i trekkspill og saxofon. Han lærte Kolbjørn å traktere kontrabassen, han ville ikke lære ham å spille trekkspill.
”Det er bare for gammeldans,” brukte han å si, ”jævla kjedelig instrument!”

Steinar Kjøraas var en av hans trekkspillelever. Slik ble Kolbjørn og han venner og startet opp "Juniortrioen", bare 13, 14 år gamle. Broren til Steinar, Per Morten, trakterte slagverket. De hadde ikke sanglåter med på repertoaret, det ble bare instrumentaler med ”Hammarforsens Brus,” ”Marina, Marina,” ”I Love You Baby” m.fl.
Senere ble trioen utvidet med en gitarist,
Torbjørn Oksås fra Asphaugen og navnet ble da selvsagt "Juniorkvartetten".

Ikke lenge etter var Steinar og Kolbjørn med å etablere bandet "Hot Dogs". Det var før hot dogs hadde kommet i butikkhyllene og alle trodde bandets navn betydde ”Varme Hunder.” Bandet spilte mye evergreens og lettere jazz, noe som Steinar og Kolbjørn ikke følte seg helt fortrolige med. De ville ha mer pop og rock.


Hot Dogs 1961

"Hot Dogs" (fra venstre):
Kolbjørn Alstad, Erik Tangvold (fortsatt lidenskapelig jazz-entusiast og aktiv innen storband, bosatt i Drammen)  Arne Rones (anerkjent dirigent, musiker og administrator innen korpsbevegelsen, bosatt i Beitstad), Jarle Okstad (fortsatt aktiv gitarist og vokalist, bosatt i Terråk i Bangdalen),  Steinar Kjøraas.

Presten
Tiden var kommet til konfirmasjonsforberedelser. Kolbjørn ønsket seg så sterkt en sykkel og håpet på penger i konfirmasjonsgave. I hvert fall 500 kroner! Den gang var det liksom ikke noe valg mellom kirkelig eller borgerlig konfirmasjon, og pastoren visste å benytte seg av sin myndighet.
Etter en tid med åndelig opplysning og bibel, kalte presten Kolbjørn inn til kontoret en kveld.

”Sett deg!”
Kolbjørn lystret.
”Det har kommet meg for øre at du bedriver syndige aktiviteter i helgene, aktiviteter som ikke er forenlig med din tid her hos meg, og dine forberedelser til konfirmasjonen, stemmer det?”
Han skjønte hva presten mente.
”Det må det bli slutt på, ellers kan jeg ikke konfirmere deg!”
Kolbjørn løy til presten og lovte at det skulle bli slutt med å spille til dans i helgene. Med det berget han sykkelen.!

The Shotguns
Etter tiden med Hot Dogs gikk Steinar og Kolbjørn ut og søkte medspillere til en ny gruppe. Det var i den heteste perioden med The Shadows og Cliff Richard, Sven Ingvars og Elvis. Deretter ble det The Beatles m.fl.
Jan Pettersen, Odd Eide og Tore Bjerkan ble så forespurt og sa ja til å bli med. Senere kom også Magne Joar Vandvik til som vokalist. Dermed ble

"The Shotguns" skapt. (1963)
Kolbjørn ble gruppens faste komponist og The Shotguns var en av de få norske gruppene som på den tiden spilte egne låter.

Komposisjoner
I alt har Kolbjørn komponert ca. 50 melodier og sanger, hvorav de fleste er tapt og glemt. Noen kan du høre på hjemmesiden, mens andre er innspilt med andre orkestre. Spesielt en vals har oppnådd stor popularitet i hele Skandinavia, nemlig ”Minner om Elin,” en fortsettelse på historien om”Drømmen om Elin” (i Danmark er den mest kjent som ”Sølvbryllupsvalsen"). I tillegg også valsen ”Gammelungkar’n” (tekst Gunnar Hordvik). Begge er innspilt med gammeldansgruppa Arnsteins”Arnsteins Original.”


Da Kolbjørn var i militæret i Hærens Sanitet på Setermoen spilte han i bandet  "The Militoes".
Kolbjørn med gitar til høyre

Kolbjørn står også bak melodien til ”nasjonalsangen” på Oppdal, nemlig poplåten ”Oppdal så klart,” (tekst: Gunnar Hordvik, arr.: Svein Strugstad) og ”Oppdalsvalsen” (tekst: Gunnar Hordvik), begge innspilt med The Four Jets.

Tiden etter The Shotguns

Kolbjørn flyttet til Trondheim etter militærtjenesten på grunn av ny jobb. Etter kort tid var han med i en populær gruppe som het for Fats Werners Orchestra. Fats Werner var tidligere kjent som Danny Ford, da med orkesteret The Spiders. Deretter var Kolbjørn med i flere mindre kjente grupper, som Jarles, Fred Julians m.fl.

Fats Werners Orchestra 1968:
Fra venstre: Italieneren Valerio Gueccini (sologitar) hadde tidligere spilt i James Last's Orchestra), Kolbjørn Alstad (bass, vokal), Fats Werner alias Danny Ford, alias Jan Øyvind Werner Johansen (vokal og gitar), Ola Giske (trommer), Ottar Olsen (vokal, orgel og trekkspill).

Mer om Fats Werner

 


 

Kolbjørn etablerte også managementet Show-Biz AS og Musikk-Service, som fusjonerte senere med Artic Music. Deretter ble han daglig leder for Arctic Studios, og sammen med bl.a. Gunnar Hordvik startet han opp plateselskapet Arctic Records, produksjonsselskapet KAL Productions og musikkforlaget Arctic Songs

      


  Arctic Studios:
  Lydteknikerne Rune Nordahl og Christian Schreiner.
  Bak: daglig leder Kolbjørn Alstad


                                       Arctic Records bedriftshåndballslag (1979)

Bakerst til venstre, Kolbjørn (eier), ved siden av Torleif Hansbakk (eier), nest ytterst til høyre, Gunnar Hordvik (daglig leder).
I midten foran, Ørnulf Holthe (tidl. "Gluntan"). De øvrige kommer fra popgruppen "Candy," Trondheim.


Kolbjørns foreløpige siste spillejobb var med gjenforeningen med The Shotguns på Åsheim i 1984.

Kolbjørn utga i 1982 boken Norsk Musikkatalog (ISBN 82-990838-1-8) på sitt eget forlag, SEKA. Boken forteller om hvordan man skal gå fram for å kunne presentere egne tekster og komposisjoner for å kunne få de lydfestet. I tillegg alt om hele den norske musikkindustrien og om hvordan bransjen fungerer.

 

 

Kolbjørn - karikaturtegning

  Kolbjørn bor nå i Spania, hvor han siden 1999 har arbeidet som eiendomsmegler.
   
  Kolbjørns første villa i Torrevieja.Kolbjørns nåværende bolig


På ferie i Andalucia-Jaen

Kolbjørn Alstad, f. 1945. Biografi skrevet november 2008

 

 

 

Tore Bjerkan  

Da Tores interesse for musikk viste seg for første gang, brukte han konsertgitaren til sin far Asbjørn – som kontrabass. Han kunne vel være ca. 5-6 år gammel. Senere begynte han i Steinkjer Guttemusikk, og spilte althorn. Dette hadde ikke Tore noen interesse av, han ville jo helst spille trommer! Tore var heldig i så måte, han har en bror – Ingolf som spilte slagverk i "Jønnums", og senere "Mortens". Så Tore og Øystein Dillan Vardehaug ble godt drillet av "brosjan", som Tore sa selv!

"Bjerkans Band"

I den tiden startet Tore et orkester som het : "Bjerkans Band", som besto av Jannen Pettersen, Øystein Dillan Vardehaug, Tore Bjerkan og Egil Gausen. De hadde bl.a. spilleoppdrag på Grand Hotell i Steinkjer. Det var det året Tore fylte 11 år og nå 50 år siden!


Tore har for øvrig to brødre til som spiller slagverk, Arnfinn som spilte bl.a. i"Big Shot" og "Milorg Bluesband", og som tidligere nevnt; Ingolf.

Etter at Tore ble konfirmert ble det litt annen fart i sakene. Han fikk lov av sin far til å kjøpe seg et slagverk: Trixon og fikk da batteristjobb i "Arves orkester" fra Henning.

Straks etter kom Kolbjørn Alstad og Steinar Kjøraas inn i bildet. De hadde bruk for en trommeslager og gitarister. Tore kjente jo Jannen Pettersen fra før og så fikk de tak i Odd Eide og dermed var 

"The Shotguns"
dannet. (1963 - 1965)

Etter tiden med The Shotguns har Tore spilt i mange band, her er noen:

Steinkjer Orkesterforening (Symfoni)
Andreas Lunnans Trio (Jazz i 25 år)
Pyramid Jazzklubb (Storband)
Strandviks kvartett (Dansemusikk)
Aslak Grønns Orkester (Pop)
Linn County (Rock)
Thom Fredies Gammeldansorkester
Tussan (Gammeldans)
Kvarvings (Dansemusikk)
Ove Liff (Dansemusikk)
Jønnums (Pop)

 

 

I tillegg til disse har Tore drevet som freelancer i mange sammenhenger bl.a. i NRK og de fleste Steinkjer-revyene.
Den siste spillingen var på Steinkjer i 1995 sammen med Jønnums under Steinkjermartnan. De brukte to trommeslagere, og for første gang på samme scene spilte Tore og Ingolf sammen!  


"Bjerkans Band" 1959: Jan Pettersen, Tore Bjerkan,
Øystein Dillan Vardehaug, Egil Gausen

Og her er noen av Bjerkans Band 43 år senere, på Skansen i Trondheim:
Tore Bjerkan, Jan Pettersen og Øystein Dillan Vardehaug


Paul Weeden, Tore Bjerkan og Håvard Kvarving


Tore har slitt ut ca 10 trommesett på den tiden han drev på som aktiv. Nå har han et nytt slagverk stående på musikkrommet sitt på torpet i Värmland hvor han har bygd opp et studio med bl.a. en 12-spors digitalopptaker pluss komplett Midistudio. Tore har laget 3 cd-er med instrumentalmusikk fra gammeltida. Selvproduksjon.

I 1996 flyttet Tore til Oslo og bor nå i Holmenkollen, og trives godt med det.

Tore  Bjerkan, f. 1947. Biografi skrevet november 2008

     
"Instrumentalmusikk fra gammeltida"

 

    blueboard_back.gif  Tilbake til startsiden